DecoMűhely - Kalmár Tímea

KISOKOS a finomvonalas repesztésről - Waxok és lakkok

Mivel emeld ki és mivel zárd le a repedéseket?

2019. március 20. - DecoMűhely

A finomvonalas repesztésről sok leírás és videó is van, én is válaszoltam már többször is a facebook-on, ezért magát a repesztés technikáját most kihagyom. Ebben a  Pentart videóban megnézhetitek én hogyan csinálom.  De beszéljünk az egyéb, a folyamathoz szükséges anyagokról: waxokról, lakkokról, arról, hogy mivel emeld ki és mivel zárd le a repedéseket.

madaras_tanyer_nagy_1.jpg

A korábban kaptam egy levelet, amelyben a finomvonalas repesztéshez kapcsolódóan kérdezett egy kedves alkotótárs. Ennek kapcsán vettem sorra és gyűjtöttem össze a használható anyagok listáját.
Megosztom veletek is a válaszom, hiszen nem lehet eleget beszélni róla.
Íme a kérdések, és benne Vivien elérhetőségei, nézzetek körül nála! :)

..."A kétkomponensű finomvonalas repesztőlakkról kerestem információkat, s láttam, hogy mind a Pentart blogján, mind a videóban te készítetted az alkotásokat - a hortenziás tányér az egyik kedvencem. Én egy kicsit más témában használom a Pentart termékeket (vagyis az akril festékeket) - Paverpol képeket készítek vele. Itt láthatod az alkotásaimat: https://www.facebook.com/vivienhollcom vagy http://www.vivienholl.com. Viszont szeretném bővíteni a lehetőségeimet és a finomvonalas repesztőlakkal már szemezek egy ideje. De lenne pár kérdésem...

1. a repedéseket csak antikoló pasztával vagy viaszpasztával lehet előhozni?
2. az antikoló paszta visszatörlésénél színtelen viaszpasztával törölted le a felesleges anyagot, a viaszpasztánál terpentint használtál - ez a pasztától függött?
3. mindegyik esetben a végén az alkotást oldószeres fényes lakkal kented át lezárásként - ezt csak oldószeressel lehet megtenni, vagy a vizes bázisúval is? Vagy el lehet-e hagyni ezt a lépést?
4. az ecseteket ilyenkor elég vízzel kimosni, vagy valamilyen oldószeres folyadékban kell?"...

Vegyük tehát sorra:

1. a repedéseket csak antikoló pasztával vagy viaszpasztával lehet előhozni?

-
A finomvonalas repedések megjelenítéséhez kifejlesztett vegyszer az ATIKOLÓ PASZTA.
Ez egy lágy állagú, puha ronggyal, papírtörlővel könnyen visszatörölhető paszta.

Antikoló pasztából megkülönböztetünk bitumen és narancsolaj alapút.

Bitumenes ANTIKOLÓ PASZTA: umbra, antikarany, antikréz, antikbronz színekben kapható

antic-paste-bitumen-20.png

Narancsolajos ANTIKOLÓ PASZTA
: arany, ezüst és fehér színben kapható

antic-paste-orange-oil-20.png

Ugyancsak bitumenes a FOLYÉKONY PATINA, ami umbra színben elérhető

patina-liquid-30.png
A repedések kiemelésére használható még az olajfesték is változatos színekben. Ezeket használtuk amikor még nem voltak antikoló paszták. :)

A Waxpaszta, vagy ismertebben Viaszpaszta egy másik anyag és másra lett kifejlesztve, de ezzel is ki lehet emelni a repedéseket, csak nehezebben visszatörölhető.
Ha nem sikerül maradéktalanul visszatörölni akár az antikoló pasztát, akár a waxpasztát, az alább látható anyagokat vethetjük be, ehhez kapcsolódik Vivi kérdése is:

2. az antikoló paszta visszatörlésénél színtelen viaszpasztával törölted le a felesleges anyagot, a viaszpasztánál terpentint használtál - ez a pasztától függött?

- Nem függ a pasztától. A felesleges anyag visszatörlésére használhatunk SZÍNTELEN VIASZPASZTÁT

vax-paste-30.png

A színtelen bútorviasz, hivatalos nevén BEFEJEZŐ VIASZ is alkalmas erre.

befejezo_viasz.png

vagy TERPENTINT.

solvent-turpentine-based-30.png
Bármelyik anyagot bármelyikkel visszatörölhetjük. A terpentinnel óvatosan bánjunk, mert ha túl sok, kimoshatja a repedésekből a már belekent pasztát.


3. mindegyik esetben a végén az alkotást oldószeres fényes lakkal kented át lezárásként - ezt csak oldószeressel lehet megtenni, vagy a vizes bázisúval is? Vagy el lehet-e hagyni ezt a lépést?

- A finomvonalas repesztőlakk vízbázisú anyag, ezért vízbázisú lakkal TILOS lakkozni, hacsak nem célunk egy felázott, túró-szerű felületet létrehozni. Tehát, marad az (alkohol bázisú) OLDÓSZERES LAKK, amivel lezárjuk a felületet. Tapasztalatom szerint minimum két rétegben célszerű felvinni, majd teljes száradás után fényes vízbázisú lakkal is 1-2 rétegben átkenni a vízállőság érdekében.

glossy-varnish.png
Nem javasolt elhagyni ezt a lépést, mert a második fázis különösen érzékeny a nedvességre és egy idő után a levegő páratartalma is tönkre teheti munkánkat.

Nemrég új anyaggal bővült a finomvonalas repesztéshez használható anyagok sora kétféle változatban:
új SZÍNTELEN FÉNYES LAKK - OLDÓSZERES és új SZÍNTELEN MATT LAKK - OLDÓSZERES
Ebben a Pentart videóban bemutatom hogyan és milyen felületekre használható

szintelen_fenyes_matt_lakk_oldosz.jpg
A fenti anyagok mind oldószer tartalmúak, ezért is lehet a vízbázisú (vízérzékeny) finomvonalas repesztőlakkra használni.
Ez az új lakk jobban ellenáll a víznek, ezért nemcsak finomvonalas repesztésre, hanem befejező lakkozáshoz is használható, bármilyen alapfelületre egy kivétellel:  Hungarocellre befejező lakkozásra nem javasolt!
A tapasztalatok az mutatják, olyan erős oldószeres vegyszer, hogy alapozás és festés ellenére a hungarocellt megmarhatja. Ezt én is megtapasztaltam. Ha biztosra akarunk menni, a hungarocell felületen inkább a régi (alkoholos) oldószeres lakkot célszerű használni.


4. az ecseteket ilyenkor elég vízzel kimosni, vagy valamilyen oldószeres folyadékban kell?

- Az ecsetek kitisztítására amennyiben vízbázisú anyaggal dolgoztunk, szappanos kimosást, oldószeres anyagok esetében az erre a célra is alkalmas ALKOHOLOS OLDÓSZERT ajánlja a gyártó Pentacolor.

oldoszer_alkoholos.png

Mivel az oldószeres lakk alkohol bázisú, ha van otthon alkohol, abban is ki lehet mosni az ecsetet. Ezzel azután azért sebet ne fertőtlenítsünk! :)

Kiegészítés: Az új Színtelen oldószeres lakk (fényes / matt) használata után az ecsetet terpentinben tisztíthatjuk meg.

Amennyiben a tisztítást elhagyod, legyen az vízbázisú anyag, vagy oldószeres, ha beleszáradt az ecsetbe, azt laza csuklómozdulattal indíthatod útnak a kuka irányába.

decmuh_blog_fin_rep_kek_tartok_1.jpgEzen és a fenti képen látható tárgyak az új SZÍNTELEN OLDÓSZERES FÉNYES LAKKal készült (Clear Varnish-Gloss)

_asztaldisz_kek_tojas_11.jpgEzen a képen a tojás felső részén a lakkozás OLDÓSZERES LAKKal készült (Glossy varnish-solvent based)

Remélem sikerült érthetően összeszedni, és ez után a kis rendszerezés után tisztábban láttok.
Sikeres repesztést mindenkinek! :)

Ha tetszett a bejegyzés kövess a facebookon és oszd meg, hátha a többieknek is segít! :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://decomuhely.blog.hu/api/trackback/id/tr9814702028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása